Dag 02: Duitsland – Oostenrijk – Slovenië

De dag begon met een flinke regenbui die zowat de hele dag is doorgegaan. Aan het eind van de dag hadden we de regen wel gezien. Toch mocht alle regen niet de mooie beelden uitwissen die we onderweg hebben gezien. Naarmate we Oostenrijk dichter naderden kwam de sfeer er in: Echte bergen met sneeuw erop, slingerende wegen, daartussen vlaktes met landbouw en stromende beken. Naarmate we hoger gingen werden de wegen bochtiger en krapper, we reden door bossen, langs watervalletjes en stroompjes. We hadden een mooi overzicht van hoe het er aantoe kan gaan op een berg.

De afgelopen weken hing het erom, gaat het lukken om de Großglockner Hochalpenstraße rijden? De Großglockner is de hoogste berg van Oostenrijk, zo’n 3.800 m hoog, het gebied eromheen telt vele bergen van meer dan 3.000 m hoog. De Großglockner Hochalpenstraße is 48 km lang, heeft 36 haarspeldbochten en gaat op een maximale hoogte van zo’n 2.500 m door het gebied heen. De route is een groot deel van de winter afgesloten, in verband met sneeuw. Ik ben er nu al een paar maal in de zomer met de auto geweest, de Oostenrijkers hebben er wat mee, het is er gewoon leuk rijden.

Maar hoe is dat na de winter, hoe ziet die Großglockner Hochalpenstraße er dan uit? Dat hebben we vandaag helemaal aan den lijve ondervonden. In een paar woorden: het was er koud – 3 ºC -, er lag een hoop sneeuw langs de kant van de weg, af en toe hadden we dichte mist, het regende en dus stoomde er alles bij elkaar flink wat water en modder over de weg. Bovendien was de weg af en toe echt afgesloten voor het verkeer. Er was dan net een rots van de berg naar beneden gekomen. De wegbeheerders waren bezig de boel op te ruimen en te checken of alles wel veilig was voor het verkeer.

Ik vond het er mooi op zo’n na-winterse Großglockner Hochalpenstraße, maar af en toe ook wel eng. Ik reed er op z’n elf-en-dertigste overheen, soms ingehaald door auto’s en een enkel groepje motorrijders. Toch ben ik nog verschillende keren ergens gestopt – soms zelfs gekeerd – om op mijn gemak foto’s te gaan maken.

Na de Großglockner Hochalpenstraße zijn we doorgereden naar Slovenië. Op de grens reden we over een leuke kleine pas de Würzenpaß. We overnachten in Krasjna Gora in een jeugdherberg in de buurt de hoogste berg van Slovenië, de Triglav.

download de gpx

15 antwoorden op “Dag 02: Duitsland – Oostenrijk – Slovenië”

  1. Gek idee, die sneeuw op een dag rijden van hier. Maar heel mooi! Veel plezier in het mooie Slovenië!

  2. Heel mooi daar in de sneeuw. Wel koud!
    Veel plezier en veilige kilometers verder.

    Hou je wat Sloveens muntgeld voor me achter (als je cash terugkrijgt)? BVD.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *