Dag 10: De Pindos (Zagoria)

We zitten nu halverwege het geplande rondje door Oost Europa. Vandaag hebben we door het Nationale park Pindos (Zagoria) gereden, naar Kastoria. Ik was benieuwd of het Nationale park dezelfde indruk maakt als 30 jaar geleden: bergen, ravijnen, haarspeldbochten, prachtige uitzichtpunten, valleien vol boogbruggen en leuke dorpjes met bijzonder gebouwde huizen, etc..

De weersvooruitzichten waren vanochtend weer wisselend. Voor de middag moesten we nog wel rekening houden met ernstige regen, hagel en onweer. Brr, ik zag er niet naar uit. Maar de dag begon zonnig, dus vol goede moed gingen we op pad, met een plan voor eventuele escape. En het was leuk. De bergen hier zijn wat mij betreft nog net zo aangenaam als dertig jaar geleden. De eigenaresse van het hotel zij het zelf nog letterlijk: “De bergen zijn nog hetzelfde”. De wegen zijn tegenwoordig wel ruimer en goed geasfalteerd, ik vond dat geen bezwaar. De Blauwe Engel leek zich van geen kwaad bewust, dus die heb ik verder niets verteld. Het ding toerde erop los dat het een lieve lust was.

Later in de middag sloeg het weer wel behoorlijk om. We zagen eerder al rondom het berggebied heen steeds forse wolkenpartijen opbouwen. De dreiging hing al langer in de lucht. De temperatuur daalde snel van zo’n 23 ºC naar zo’n 8 ºC. De lucht werd donker en het begon te regenen, bij wijle met forse druppels. Doorrijden zonder regenpak was geen optie meer. Ik heb nog wel een paar keer van handschoenen gewisseld, van wat luchtiger exemplaren naar de dikkere gevoerde. Een paar maal hoorden we een flink onweer in het gebied dat we net verlaten hadden. Het duurde nog een aantal passen voordat we echt uit de narigheid waren. Een flinke portie benzine gaf weer energie.

Onderweg heb ik lekker kunnen fotograferen, vooral de bergen, de dorpjes erop, de wegen en de dalen. Éénmaal kwamen we langs een mooi voorbeeld van de boogbruggen die hier het gebied kenmerkten. Erg leuk was dat ernaast een echte Baileybrug was gebouwd. Dit is het soort brug dat de Engelse genietroepen als een soort bouwpakket meenamen tijdens de bevrijding van Europa van de Nazi’s. Ik heb vorig jaar nog zo’n brug op mijn gemak kunnen bekijken in Noord Frankrijk. Kastoria is een leuke provinciestad, beroemd om zijn prachtige meer en de Byzantijnse kerken. Germaine en ik hebben er ooit bij een klooster op het terrein gekampeerd, voor vandaag vind ik een hotel in de stad ook goed.

download de gpx

10 antwoorden op “Dag 10: De Pindos (Zagoria)”

 1. Ja! Zou de pope er nog zijn? Het kamperen was gratis, maar de meeste gasten betaalden per nacht ….. drachmen voor het onderhoud van het kerkje. En bij het afscheid, samen op de foto met pope, kreeg ik zomaar een vriendelijk tikje op m’n bibs! Dat krijg je als ze niet celibatair zijn!
  Staat de brug bij Kuip er nog?
  Maar ik hoop dat je, ondanks de regen, ook veel nieuws ziet 😘

 2. Mooie wolkenluchten wel, ik wens je toch ook wel een droge dag met een aangename temperatuur toe ☀️. Prachtige foto’s.

 3. Wat een mooie gebieden zijn er in Europa! Fijn dat je ons erdoorheen leidt, zonder dat wij nat moeten regenen.

 4. Wat een ruigte, wat een ruimte.
  Indrukwekkend die luchten ook en uiteraard prachtige foto’s
  Grappig die twee bruggen naast elkaar, net of ze de originele oude versie niet meer vertrouwen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *