Dag 05. Aosta – Nufenenpas

Eergisteren reden we over de Grote Sint Bernhardpas. Wat een rit en wat een uitzicht op de Mont Blanc. Ik heb gisteren nog eens geleerd wat ik mezelf toewenste met deze reis. Ja ik ben door de Mont Blanc tunnel gereden en ik ben over de Nufenenpas gereden. Een flinke rit door de bergen, een rit van uitersten.

We kunnen niet over de Mont Blanc heen rijden. Ik heb ook niet mijn klimmateriaal meegenomen. Dus laten we er vandaag onderdoor rijden was het plan. Dat werd een flinke rit naar en door de Mont Blanc tunnel. Dat is net zo goed “in de bergen”.

Later op de dag reden we dan over de Nufenenpas. Ik denk dat we zo mooi in de omgeving blijven van de graat op de Alpen. Links ligt Zwitserland, voor de kijkers thuis is dat “noord” of “boven”. Rechts ligt Italië, “zuid” of “onder”. In ieder geval uitzichten alom.

De temperatuur varieerde vandaag tussen 30 °C – in de tunnel en in de verschillende dalen – en 12 °C – bovenop de Nufenenpas. Wind was er nauwelijks de hele dag, behalve op de Nufenenpas. Tjonge wat waaide het daar. Verkeer was er nauwelijks in de bergen boven Aosta en op weg naar de Nufenenpas. Al ver rondom de Mont Blanc was het gekkenwerk: veel vrachtverkeer, veel toeristen en veel en lange files. Landschappelijk schoons dan? De absolute toppers waren de bergen boven Aosta en de weg naar de Nufenenpas.

Vandaag reden we naar een slaapplaats in de omgeving van Nufenenpas. Ik dacht nog ik boek een plek in een hut, maar dat pakte anders uit. Ja de stapelbedden zijn er nog en ik deel een toilet met een andere kamer. Ik heb wel één stapelbed voor mezelf, een douche en een wastafel. En een smal raampje met uitzicht op de stalling. Maar de kantine blijkt een eerste klas restaurant te zijn. Aardige bediening, ze begrijpen wat ik wel en niet wil eten. En het was heerlijk.

Ik heb ze nog gecomplimenteerd met het eten. En ik heb meteen gevraagd of ik hier mag blijven wonen. Ze wezen toen toch resoluut naar de slaapzaal. Nu ben ik dan in de buurt van een rondje dat ik volgens velen morgen zeker moet rijden. Dus dan ga ik dat maar doen. Daarover morgen meer.

10 antwoorden op “Dag 05. Aosta – Nufenenpas”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *