Eugenio leest . . . Een boek

Voor de mensen die mij beter kennen zal de titel wel wat bevreemdends hebben. Immers: Zoveel leest Eugenio niet. Althans zo heet het voor hun dan. Voor mijzelf heb ik het idee dat ik heel wat letterwerk verslind. Misschien lees ik geen echte literatuur – dan met een hoofdletter L geschreven waarschijnlijk – maar gewoon prozaïsch spul over technische dingen die mij interesseren. Wat mij betreft is dat wel heel onderhoudend. Vanaf mijn vroegste begin op de motorfiets ontdekte ik dat er van alles te lezen is over motorfietsen en wat daarmee samenhangt. Maar, bestaan daarover echte boeken? Boeken die mogelijk echte lezers kunnen interesseren, boeien zelfs, boeken die literatuur en motoren met elkaar verbinden? We zullen zien.

Een kern van motorrijden is wel het op pad zijn: onderweg zijn en de reis ondergaan. Germaine en ik zijn in het begin van onze verkering een paar maal met de motor wat verder weg op pad geweest, eerst op verkenning in Frankrijk en daarna tweemaal naar Griekenland. Dat waren voor ons hele belevenissen. Carrière maken en een gezin vormen talmden de drang om ermee door te gaan. Zoals je weet ben ik een klein jaar geleden weer opgestapt. Een rondje in het voorjaar naar het zuiden van Spanje heen en weer en een rondje in de staart van de zomer naar Mandello del Lario in Italië hebben de oude gevoelens weer wakker gemaakt. Voor zover mogelijk probeer ik daar gevolg aan te geven.

Het lezen over reizen en belevenissen van andere reizigers heeft me steeds geïnteresseerd. Kwam er in het verleden eens een boek over voorbij, zeker in de vorm van tijdschriften heb ik er al heel wat over geconsumeerd. De meeste motorbladen hebben er ook een vaste rubriek over. De laatste tijd ben ik me steeds meer aan het richten op boeken die het reizen met de motor als thema hebben. In die boeken staan de mens en de belevenis centraal, de motor is het vervoermiddel. Na wat zoeken heb ik inmiddels een heuze boekenlijst aangelegd. Daar ga ik de komende tijd mee aan de slag. Ik heb inmiddels een paar boeken uit. Via dit blog zal ik proberen mijn bevindingen met je te delen.

Mijn motorcarrière begon midden jaren ’80 van de vorige eeuw. Ik ben toen bij heel wat verschillende gelegenheden getrakteerd op Zen en de kunst van het motoronderhoud (1974) van Robert M. Pirsig. Bij sommige gelegenheden ontving ik het boek zelfs meerdere malen. Ik heb het indertijd ook heel aandachtig gelezen, maar wat had ik een moeite om er doorheen te komen. Het is een boek met verschillende verhaallijnen over de schrijver: zijn leven, zijn werk en zijn filosofieën. Ik ben er laatst weer aan begonnen, het is nog steeds een hele kluif. Het lijkt wel een echt boek, we zullen zien hoever ik er nu mee kom. Zodra ik het uit heb kan ik er misschien zelfs over schrijven.

Een volgende keer zal ik schrijven over Man in het zadel van Paul van Hooff. Dit is ook een echt boek dat gaat over de reis die Paul ruim vijftien jaar geleden maakte van het noordelijkste puntje van Noord Amerika naar het zuidelijkste puntje van Zuid Amerika. Hij reed met zijn toen al zo’n dertig jaar oude Moto Guzzi. De reis duurde zo’n 3 jaar, in die tijd legde hij zo’n 60.000 km af. Dit zijn wat technische feiten. Over de mens Paul, zijn Moto Guzzi Guus en hun belevenissen vertel ik een volgende keer meer.

Wordt vervolgd . . .

2 antwoorden op “Eugenio leest . . . Een boek”

  1. Met een boek kun je eindeloos reizen, gewoon thuis op de bank. Over verre continenten, andere planeten, verschillende tijden. Lezen is een voorrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *